A hazai civil szervezetek is hozzájárulnak a területi kohézió megteremtéséhez

Publikálva: 2011. május 2.

2011. május 2.

Az Európai Unió jövőjére jelentős kihatással lehetnek a magyar elnökség alatt a területfejlesztés és a kohéziós politika terén elért eredmények – jelentette ki Nyikos Györgyi egy civil szervezetek számára szervezett egyeztetésen 2011. május 2-án, Budapesten, az Európa Pontban. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkára a fórumon a területfejlesztésért és kohéziós politikáért felelős miniszterek május 19-20-i informális ülésének napirendi pontjait, a vonatkozó uniós, elnökségi és kormányzati törekvéseket ismertette.

A Külügyminisztérium együttműködésével szervezett fórum célja az volt, hogy a civil szervezetek részletesen tájékozódhassanak az aktuális uniós célkitűzésekről, s ezekhez javaslataikkal hozzájárulhassanak. A magyar uniós elnökség egyik törekvése ugyanis az, hogy közel kerüljön a lakossághoz, és lehetőséget teremtsen az információcserére és párbeszédre az érintett felek között. Ez a konzultáció is elősegítette, hogy a civil szervezetek ötletei, javaslatai a májusi informális miniszteri ülésen felvethetőek legyenek, hiszen az érdemi észrevételek új szempontokkal árnyalják a közös európai kérdések tárgyalását.

A civil szervezetek képviselői az eseményen első kézből kaptak tájékoztatást az EU kohéziós politikájáról szóló vitáról és a Területi Agenda 2020 nevű uniós iránymutatásról. A résztvevők megismerhették a magyar elnökség e területeken elért eddigi eredményeit és sikereit, valamint az informális miniszteri ülések legfőbb céljait is.

Rendhagyó megoldás a szakminiszteri találkozók két fő témájának összekötése, hiszen a területfejlesztés tagállami, míg a kohéziós politika uniós hatáskörben van – jegyezte meg Nyikos Györgyi, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy a két terület egyre erősebben kapcsolódik egymáshoz, ezért a megfelelő hatás és a célok elérése érdekében fontos és szükséges a szakértők együttműködése, közös gondolkodása. A területi kohézió célkitűzése összeköti a két területet.

A Területi Agenda 2020 (TA2020) kapcsán Nyikos Györgyi hangsúlyozta, hogy az meghatározó szerepet játszik a területi kohézió megerősítésében, mely az Európai Unió harmadik önálló célkitűzése a gazdasági és társadalmi kohézió elérése mellett. A TA2020 egy olyan stratégiai dokumentum lesz, mely új iránymutatást nyújt a területi szempontú fejlesztéspolitikának, és megerősíti a területi dimenzió integrációját a regionális és a különböző szakpolitikákba. Iránymutatást ad az Európa 2020 Stratégia végrehajtásához szükséges területfejlesztési prioritások figyelembevételéhez, s kijelöli a szakpolitika szereplőinek legfőbb feladatait a programtervezés és -végrehajtás terén. Az eredményes és hatékony, fenntartható fejlesztésekhez komplex, integrált megközelítés szükséges.

Az Európai Unió kohéziós politikájának jövőjével kapcsolatban elhangzott, hogy a magyar elnökség jelentős sikert könyvelhetett el idén február 21-én, amikor a kohéziós politika jövőjéről szóló vita során első alkalommal fogadtak el tanácsi konklúziókat az Általános Ügyek Tanácsa ülésén. Magyarország ezzel tevékenyen járult hozzá a szakpolitika jövőbeni, 2013 utáni pozicionálásához.

A májusi informális miniszteri ülés a 2011. március 31. – április 1. között megrendezett magas szintű kohéziós konferencia témáiról szóló vitát emeli politikai szintre, valamint lehetőséget teremt a szakpolitika kereteit meghatározó jogszabálytervezetek befolyásolására.

A konstruktív hangulatú egyeztető fórumon a civil szervezetek képviselői véleményt mondtak a magyar elnökség törekvéseiről, és kérdéseket tettek fel egyebek mellett a Területi Agenda 2020 és a 2013 utáni kohéziós politika Magyarországot érintő hatásaival kapcsolatban.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Menü

Főoldal

Navigáció