A területi együttműködések eredményeit mutatták be Kelet-Európa régiói

Publikálva: 2011. június 30.

2011. június 30.

Az Erős Európa megteremtéséhez nélkülözhetetlenek a hatékony közös fejlesztési programok – hangsúlyozta Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár 2011. június 30-án, Munkácson, a 2007-2013 között megvalósuló magyar-szlovák-román-ukrán, valamint lengyel-fehérorosz-ukrán ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programok és az általuk támogatott projektek eddig elért eredményeit bemutató konferencián.

Itt az idő, hogy Kelet-Európa országai kiaknázzák a területi együttműködésekben rejlő lehetőségeket – hangzott el a lengyel-magyar szervezésű találkozón. Az Unió külső határai mentén megvalósuló fejlesztéseket támogató Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) keretében Magyarország, Lengyelország, Szlovákia és Románia számára új lehetőségek nyíltak az unión kívüli országokkal való kapcsolatok szorosabbra fűzésében. E partnerségek kulcsfontosságúak Európa versenyképességének növeléséhez – emelték ki a programban résztvevő államok képviselői.

A közös gondolkodás, a közös fejlesztések, a jó gyakorlatok és tapasztalatok cseréje jelentős hozzáadott értékkel bír a kelet-európai régiók fejlődésében – hangsúlyozta Nyikos Györgyi. Rámutatott arra is, hogy az Unió kohéziós politikájának szerves részét képező európai területi együttműködések erősítésének kiemelt figyelmet szentelt a magyar elnökség. Aláhúzta, hogy ez a témakör a jövőben is kulcsfontosságú lesz a kohéziós politikában.

Az erős és versenyképes Európa csak eredményeket felmutatni képes, hatékonyan működő programokon keresztül teremthető meg, melyeknek részét képezik az egymással harmonizált és koordinált területi együttműködési programok is – mondta a helyettes államtitkár. A magyar uniós elnökségi félév utolsó napján megrendezett konferencián Lengyelország nevében Marceli Niezgoda helyettes államtitkár átvette az elnökségi stafétabotot.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Menü

Főoldal

Navigáció