Az eredményesség központi kérdés a kohéziós politikában is

Publikálva: 2011. július 7.

2011. július 7.

Az eredményesség központi kérdés a kohéziós politikában is 2011. július 7. 16:38 A kohéziós politika területén elvégzett sikeres magyar elnökségi munka folytatásaként rendezte meg a lengyel elnökség első nemzetközi szakértői konferenciáját. 2011. július 7-én a lengyelországi Gdanskban tartott szakmai találkozó témája a kohéziós politika meglévő és elért eredményeinek áttekintése, valamint a hatékonyabb programozási szempontok kialakítása volt.

A magyar delegációt vezető Nyikos Györgyi fejlesztési ügyekért felelős helyettes államtitkár felszólalásában értékelte a magyar elnökség időszakában elért eredményeket, egyben kiemelte az elkövetkezendő időszak megoldásra váró közös feladatait.

A kohéziós politikához kapcsolódó jogszabálytervezetek megjelenése előtt fontos állomás volt ez a rendezvény, ahol a tagállamok áttekintették az elmúlt időszakban elért legfontosabb eredményeket. A tagállamok a konferencián újabb előrelépést tettek egy közös álláspont irányába, amely az ősszel kezdődő tárgyalássorozat nélkülözhetetlen alapja – hangsúlyozta Nyikos Györgyi. A helyettes államtitkár a Magyarország és Lengyelország közötti kapcsolatot példaértékűnek nevezte, hozzátéve, hogy a két ország év eleje óta szorosan együttműködik az erős és látható kohéziós politika megteremtése érdekében.

A konferencián Nyikos Györgyi összegezte a magyar elnökség időszakában elért eredményeket, amely az „erős Európa” koncepcióján alapult. A magyar elnökség egyik legfontosabb célja az erős kohéziós politika alapjainak megteremtése volt, amely hatékonyabban tud reagálni az újfajta kihívásokra és érdemi eszköze lesz az Európa 2020 Stratégia végrehajtásának. Mindez különösen fontos a válság utáni nehéz gazdasági helyzetben, amikor valamennyi uniós politikában felértékelődött a hatékonyság kérdése.

Nyikos Györgyi további jelentős előrelépésnek nevezte, hogy a magyar elnökség alatt a tagállamok egyhangúlag támogatták a politika eredményközpontúságának megerősítését. Fontos az eredmények pontos meghatározása, a stratégiák összehangolása, valamint a megfelelő, minden tagállam által egységesen értelmezett és átlátható feltételrendszer kialakítása. A sikeres gyakorlati megvalósítás megfelelő tervezési és értékelési, továbbá átlátható és egyszerűsített végrehajtási rendszeren alapszik. Az eredményes kohéziós politikában nélkülözhetetlen az integrált szemlélet, továbbá az eredményes működés folyamatos ellenőrzése, mérése és elemzése - mutatott rá a helyettes államtitkár.

A konferencián az eredményorientált megközelítés mellett érvelt az Európai Bizottság részéről Johannes Hahn regionális politikáért, valamint Andor László foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős biztos, valamint az Európai Parlament regionális politikáért felelős szakbizottságának elnöke, Danuta Hübner is.

A konferencia kapcsán Nyikos Györgyi kétoldalú egyeztetést folytatott a lengyel féllel az Európai Bizottság által a múlt héten megjelentetett Többéves Pénzügyi Keret tervezet kohéziós politikát érintő elemeiről az álláspontok összehangolása érdekében.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Menü

Főoldal

Navigáció