Példaértékű nemzetközi tanácskozás a fejlesztéspolitika jövőjéről

Publikálva: 2011. május 18.

2011. május 18.

Az Európai Unió (EU) területfejlesztésért és kohéziós politikáért felelős miniszterei május 19-20-án, Gödöllőn tanácskoznak. A miniszterek csütörtökön várhatóan elfogadják az Európai Unió kiegyensúlyozott területi fejlődését elérni hivatott területi kohézió kereteit meghatározó Területi Agenda 2020 iránymutatást. Pénteken pedig az Unió versenyképességét és polgárai életminőségének javítását célzó kohéziós politika jövőjéről zajló tárgyalások folytatódnak.

A magyar uniós elnökség kiemelt célja, hogy a kohéziós politikát magas politikai szintre emelje, és felhívja a figyelmet a területi szempontok fontosságára. A tanácskozásokon elnököl és nyitóbeszédet mond Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter.

Példaértékű, hogy a területfejlesztésért és a kohéziós politikáért felelős miniszterek – részben közös szempontok alapján – egymást követő napokon, egy helyszínen tanácskoznak. A témák szakmai összekapcsolását indokolja, hogy a területi kohézió, mint célkitűzés hangsúlyosan jelenik meg mindkét területen, amelyek megfelelő együttműködés esetén egymást erősíthetik.

A magyar elnökség számos feladatot kapott és vállalt mindkét területen, és a tagállamokkal közösen – szakértői és politikai szinten egyaránt – intenzív munkát végzett az elmúlt hónapokban. Ennek köszönhetően mindkét napon olyan szakmai dokumentumokat fogadhatnak el a miniszterek, amelyek jelentősen befolyásolják majd a fejlesztés irányait és kereteit az egész Európai Unióban.

A május 19-ei találkozónak kiemelt jelentőséget ad, hogy a területi kohéziós törekvések miniszteri szintű megvitatására legutóbb 2008-ban, a francia elnökség idején került sor. A mostani informális ülésen a miniszterek megvitatják, várhatóan elfogadják és jóváhagyják a Területi Agenda 2020 című uniós iránymutatást, és ezzel megnyitják az utat a területi kohézió előmozdításának konkrét intézkedései felé.

A május 20-án zajló szakminiszteri találkozó a kohéziós politika jövőjéről folyó vita újabb jelentős állomása lesz. Az ülés egyben az utolsó politikai fórum, ahol a tagállamok a Bizottságot érdemben támogatni tudják véleményeikkel a 2013 utáni kohéziós politikára vonatkozó javaslatok elkészítésében. Az ülés eredményeiről elnökségi következtetést ad ki a magyar elnökség.

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Kommunikációs Főosztály

Menü

Főoldal

Navigáció