Szakpolitikai szereplők és döntéshozók figyelmébe: megnyílt a lehetőség célzott elemzések kezdeményezésére az ESPON 2020 programban

Publikálva: 2016. január 14.

Az ESPON 2020 együttműködési program weboldalán megjelent a felhívás célzott elemzések kezdeményezésére a szakpolitika-alkotáshoz szükséges területi tények, folyamatok kutatása érdekében.

Az ESPON 2020 együttműködési program 1. prioritásához kapcsolódó 2. stratégiai célkitűzés olyan célzott elemzések megvalósítását támogatja, amelyek kifejezetten az ESPON 2020 elsődleges célcsoportját jelentő szakpolitikai szereplők és döntéshozók igényeit követve, az ő kezdeményezésük alapján indulnak el. A program célkitűzése szerint mindez hozzájárul az európai szintű területfejlesztés és kohézió szempontjainak beépüléséhez a szakpolitika-alkotás és programozás folyamataiba.

Az ESPON Európai Területi Társulás közzétette a célzott elemzések kezdeményezésére vonatkozó első felhívását. Elsősorban olyan javaslatokat várnak, amelyek a szakpolitikai igényekhez igazodva a területi tények testreszabott gyűjtését, feldolgozását várják el, ugyanakkor lehetőséget teremtenek az elemzési eredmények szélesebb körben való használatára, pl. más régiók, városok, területi egységek fejlesztéséhez.

A felhívás a nemzeti, regionális és helyi igazgatási szintekről érkező javaslatok mellett különösen bátorítja az EU-s finanszírozású operatív programok irányító hatóságai és titkárságaik részvételét.

Mindez hogyan működik?

A célzott elemzésekre kidolgozott javaslatokat az ESPON Európai Területi Társulás értékeli. A kiválasztott javaslatok megvalósításához szükséges tudományos-elemző tevékenységet az ESPON Európai Területi Társulás szakemberei és nemzetközi közbeszerzések keretében szerződött európai egyetemek, kutatóintézetek fogják elvégezni. A javaslatokat eredetileg megfogalmazó szakpolitikai intézmények és a leszerződött kutatóintézetek szorosan együttműködnek majd a végrehajtás során, hogy az adott elemzés minél inkább megfeleljen a szakpolitikai igényeknek.

A célzott elemzések megvalósítását 12 hónapra tervezik.

Hogyan és meddig kell jelentkezni?

A célzott elemzések első körére vonatkozó javaslatokat legkésőbb 2016. március 9-ig kell megküldeni az erre a célra létrehozott online felületen. Ezen az oldalon egy tájékoztató dokumentum is letölthető a javaslatok sikeres előkészítéséhez és benyújtásához.

Lehetőség van több szakpolitikai intézmény által közös javaslat(ok) benyújtására is, amennyiben közös célzott elemzési igény fogalmazódik meg részükről. A végrehajtás során szintén lehetséges releváns európai ernyőszervezetek bevonása.

Hogy történik a projektek kiválasztása?

2016 során maximum 6 javaslatot választanak ki célzott elemzés elkészítésére. A kiválasztás előre meghatározott kritériumok alapján történik, amelyek megtalálhatók az említett tájékoztató dokumentumban. A javaslatok sikeres előkészítése érdekében fontos ezeknek a szempontoknak a figyelembe vétele és a jelentkezési adatlap pontos kitöltése.

Ki nyújthat további felvilágosítást?

Az ESPON Európai Területi Társulás szívesen áll az érdeklődők rendelkezésére. A felmerülő kérdéseket az VAmUkJdvlIbuRsr61GUMGMYXBwbGljYXRpb25AZXNwb24uZXU= címen várják.

Menü

Főoldal

Navigáció