A Kormány 2020. év végén 149,5 milliárd forint költségvetési támogatás biztosításáról döntött a Tokaj-Zemplén Térség fejlesztése érdekében a 2020-2024 évekre vonatkozóan a 1791/2020. (XI. 11.) Korm. határozat elfogadásával.
A célzott támogatás a Tokaj-Zemplén Térségfejlesztési Program célkitűzései mentén elsősorban a térség turizmusának és a vendéglátó-ipari kapacitásoknak, a szőlészet-borászatnak a támogatására, a térség elérhetőségének, valamint a helyi, települési infrastruktúra javítására használható fel. A támogatás célterülete Tokaj-Zemplén térség 70 települése, kedvezményezettjei az itt működő önkormányzatok, vállalkozások, költségvetési szervek, egyházak, nonprofit gazdasági társaságok, civil szervezetek.

A forrást a Pénzügyminisztérium kezeli, a program szakmai irányítását a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos látja el. A Tokaj-Zemplén Térség Fejlesztési Program megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás felhasználásának feltételrendszeréről szóló 2038/2020. (XII.29.) Korm. határozat értelmében a pénzügyi támogatás felhasználása pályázati úton, vagy egyedi támogatási döntéssel valósulhat meg. A Pályázati kiírásokat a pénzügyminisztérium a Magyar Államkincstár bevonásával működteti, az egyedi kérelmeket szintén a pénzügyminisztériumhoz  kell benyújtani. A támogatásokról a döntés-előkészítő bizottság szakmai javaslata alapján a Tokaj-Zemplén térség fejlesztéséért felelős kormánybiztos dönt. Az egyes projektek előkészítésében és eredményes végrehajtásában a TBFT tulajdonában álló Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság (Tokaj Nonprofit Kft.) működik közre.

Az alábbiakban olvashatók a Program keretében megjelenő pályázati kiírásokkal kapcsolatos hírek, illetve letölthetők a fontosabb dokumentumok.

Kistelepülési Fejlesztési Alap